26 Herdenking Holocaust

Beste dorpsgenoten,

Op 26 januari 2020 vindt er (ook) in de gemeente Teylingen een Holocaust-herdenking plaats. Hieronder een oproep aan inwoners van Warmond die een bescheiden rol willen vervullen tijdens die herdenking.

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om de Holocaust te herdenken worden bijzondere lichtmonumenten geplaatst in dorpen en steden waar Joden, Roma en Sinti zijn weggevoerd. Ook in de gemeente Teylingen dus.

Op zondag 26 januari zal er rond 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd waarbij het bijzondere lichtmonument, gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde, wordt onthuld. Het lichtmonument, genaamd Levenslicht, bestaat uit een cirkel met 104.000 lichtgevende stenen, waarvan er enkele naar Teylingen komen. Deze stenen staan voor de 104.000 slachtoffers die in de oorlog zijn weggevoerd. De stenen zijn behandeld zodat ze in het monument oplichten. Volgens Joodse traditie leg je een steentje bij een graf als teken dat je het hebt bezocht en dat je de doden hebt herdacht.

Wij zoeken 25 Warmonders die tijdens deze herdenkingsbijeenkomst een deel van de stenen wil dragen tijdens een korte stille tocht en ze neer willen leggen bij het monument in Voorhout. Ook uit de gemeente Voorhout en Sassenheim doen 25 inwoners mee aan deze herdenking. 75 Inwoners in totaal voor 75 jaar bevrijding! Tijdens deze herdenking zal de burgemeester een toespraak houden, daarnaast zal Theaterschool Teylingen een korte voorstelling opvoeren en zal de Historische Kring Voorhout een korte lezing geven.

Vanaf 16 jaar kun je deelnemen aan deze bijzondere herdenking. Zou u hieraan deel willen nemen? Dan kunt u vóór 12 januari 2020 contact opnemen met het bestuur van de VWF door het sturen van een email naar info@vwfwarmond.nl 1.

Wilt u geen actieve rol bij de herdenking? Dan bent u natuurlijk wel van harte uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. In de media wordt u daarover nader geïnformeerd.

Houdt u overigens óók dinsdag 5 mei 2020 vrij in uw agenda. Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding zullen er dan in Warmond feestelijke activiteiten plaatsvinden!

Met vriendelijke groet,

Pieter Wassenaar                                                         Aad Boer                                                        4 mei comité

Nicoline Sieval Warmond

VWF                                                                                Warmelda

1 Mochten er meer dan 25 aanmeldingen zijn, dan zullen we door middel van loting bepalen wie deel kan nemen aan de herdenking.

27 april 2020 Koningsdag

Programma volgt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4 mei 2020 Dodenherdenking

Programma volgt

5 mei 2020 Bevrijdingsdag

Programma volgt

Kaagweek van 25 t/m 28 juni 2020

Programma volgt